Gyakori kérdések - IPL szőrtelenítés, IPL kezelés

  Tartós vagy végleges szőrtelenítés?

  A nemzetközi klinikai adatok szerint a növekedési fázisban kezelt és elpusztult szőrtüszők már nem regenerálódnak. Az egyszer elpusztított szőrtüszőből már nem nő sötét, pigmentált szőr. Ugyanakkor, a szervezetünkben lévő őssejtek egy bizonyos idő elteltével újra elkezdhetnek szőröket termelni (ez a szervezet megújuló képessége). Egy tartós szőrtelenítés kúrasorozat kb. 5-7 évig biztosítja az elért eredményt. Ezt követően a kezelt területen a visszanövési százalék kb.10%, amely szőrszálak már jóval kevesebb számú kezelés hatására tűnnek el újra.

  Hogyan működik a hagyományos IPL szőrtelenítés, villanófényes kezelés?

  Az IPL (Intense Pulse Light) szőrtelenítés technológiája nagy energia sűrűségű, lökésekben - villanásokban - leadott, nem összefüggő fényű besugárzást jelent. A széles spektrumú (410-1400 nm) fénnyel működő IPL szőrtelenítés technológiája lehetővé teszi a bőr mélyebb területeire ható besugárzásokat is. Nemcsak szőrtelenítésre alkalmas, hanem más gyógyászati és esztétikai beavatkozások esetén is tartós eredményt nyújt. Az IPL eljárás a szelektív fototermolízis néven ismert. A tartós szőrtelenítés (végleges szőrtelenítés) során kibocsátott fényenergiát a szőrszál pigmentje (melaninja) nyeli el, ami aztán hővé alakul át. A hőenergia ezt követően a szőrszálon keresztül eljut a szőrtüszőbe és roncsolja növekedési mechanizmusért felelős mátrix sejtet, célja a szőrtüsző elpusztítása.

  Miért nem hatékony a hagyományos IPL kezelés sötét bőr és világos szőr esetén?

  A hagyományos IPL kezelés hatékonysági problémái leginkább a sötétebb bőrtípus és a világos színű szőrszálak kezelésénél jelentkeznek. Sötétebb bőrnél az optikai energia jelentős része a bőr felső rétegében, az ott jelenlévő pigmentekben nyelődik el. Ez felhevíti a bőrt, de egyúttal csökken a mélyebben elhelyezkedő különböző kromofórokhoz (szőrtüsző) eljutó energia. A hatásosság szempontjából azonban nélkülözhetetlen a kromofórok megfelelő hőmérsékletre (60-65 C) történő hevítése, amely többlet energia-bevitelt tesz szükségessé, így a bőr könnyen megéghet. A világos színű szőrszálak kezelésénél pedig túl kevés a szőrzet melanin tartalma és nem tud elegendő mennyiségű energia elnyelődni a szükséges koagulációs hőmérséklet létrejöttéhez, a kezelések nem lesznek hatékonyak.

  Mi az ELOS technológia?

  Az ELOS mozaik szó. Angolul: Elektro Optical Synergy, jelentése: elektromos és fényenergia együttes, erősítő hatása. Az IPL technikát továbbfejlesztve alakították ki az ELOS rendszert, melynél a fényenergia (IPL) jobb elnyelődését előzetesen rádiófrekvenciás (RF) energia besugárzásával érik el. Az ELOS módszernél két energiafajta összegződik. A thermolízist kiváltó, a melaninban elnyelődő optikai energiát (IPL) akár 60%-kal is lehet csökkenteni úgy, hogy a fájdalmat nem okozó, melaninban nem elnyelődő rádiófrekvenciás (RF) energiát megemelik, s a két energiaforrás szinergia hatása eredményesebb változást hoz létre a kezelt bőrfelületen. Működése során a rádiófrekvencia a bőrt előmelegíti, így az optikai energia nagyobb hatásfokkal tudja a célszervet elérni. Ennek köszönhetően a tartós szőrtelenítés (végleges szőrtelenítés) és a bőrhibák kezelése eredményesebb, kevesebb kezelésszámmal és jelentősen kisebb kellemetlenséggel járó művelet.

  Mely készülékek működnek ELOS technológiával?

  Az ELOS világszabadalommal védett eljárás tulajdonosa a Syneron Medical. Kizárólag a Syneron Medical által gyártott készül ékekműködésének az alapja ez az új technológia. A Syneron Medical mára az orvos-esztétikai piac harmadik legnagyobb gyártója és legdinamikusabban fejlődő vállalata. Kutatás-fejlesztés tevékenységre többet költ évente, mint az őt megelőző két vállalat együttvéve! Cégünk, mint az első magyarországi eStyle készülék tulajdonosa, a kizárólagos magyarországi forgalmazó referencia szalonjaként üzemel.

  Milyen kezeléseket lehet végezni a eStyle készülékkel?

  A eStyle készülékkel több különböző kezelés végezhető, úgy mint, tartós szőrtelenítés (végleges szőrtelenítés), fotorejuvenáció (arcfiatalítás) és bőrhibák (pigmentfoltok, rosacea) kezelése. A különböző alkalmazásokhoz különböző kezelőfejjel rendelkezik. Komplex bőrkezelések végzésére alkalmas készülék.

  A test mely területein lehet a készüléket használni?

  A test valamennyi területén, kis és nagy kiterjedésű részeken egyaránt. Rendszerint az alábbi területeken használják: hónalj, bikinivonal, bajusz, áll, kar, láb stb. A teljes kezelés előtt egy kis kiterjedésű testfelületen lehetőséget biztosítunk ingyenes próbára is.

  Ki a kezelés ideális alanya?

  A készülék szinte minden ember testén használható. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ősz és teljesen szőke szőrzet kivételével valamennyi esetben pozitív eredmények érhetők el.

  Vannak-e a kezelésnek mellékhatásai?

  A kezelésnek általában nincs mellékhatása, ritkán előfordulhat átmeneti jelleggel bőrpír, bőrviszketés, amely a kezelést követően gyorsan el is múlik. További mellékhatás lehet, hogy a bőr pigmentációja átmenetileg erősödhet vagy halványabbá válhat, amely valamennyi esetben néhány héten belül elmúlik. (További részletes írásos információt a kezelés megkezdése előtt.)

  Hány kezelésre van szükség a szőreltávolításra?

  Tartós eredmény elérése érdekében a kezeléseket több alkalommal kell elvégezni 4-6-8 hetes időközönként. Gyakorlati tapasztalataink alapján általában 5-8 kezelésre van szükség a kívánt eredmény eléréséhez. Ugyanakkor az ismétlés gyakorisága nagyban függ az egyéni adottságoktól, a kezelendő testfelülettől (a szőrzet elhelyezkedése, sűrűsége stb.

  Mennyi idõt vesz igénybe egy kezelés?

  A kezelések gyorsan, előzetes időpont egyeztetés alapján zajlanak. Az elsõ alkalom a nélkülözhetetlen felvilágosítás és a szükséges adminisztrációs feladatok elvégzése miatt mindig hosszabb időt vesz igénybe. A további kezelések néhány perctõl 1 óráig terjednek. Ez az érték erõteljesen függ a kezelendõ testfelülettõl, a kezelés számától, a szõrzet vastagságától, valamint a páciens bõrtípusától.

  Biztonságos a kezelés?

  Mivel a fény minden irányban terjedhet, ezért a páciensnek és a kezelést végző személynek is feltétlenül védőszemüveget kell viselnie. Másrészt, a hőenergiát készülékünk a legfejlettebb hűtőrendszerrel semlegesíti, amely a bőrfelületet is hűti. A kezelésnek általában nincsenek mellékhatásai, vagy ha vannak is ritkák és átmenetiek.

  Mennyire kellemetlen a kezelés?

  Általánosságban elmondható, hogy a páciensek nagy többsége egyáltalán nem nevezi kellemetlennek a kezelést - természetesen mindenkinek más és más a kellemetlenségi, vagy fájdalom küszöbe, de a kisebbség is csak enyhe hőérzetről számol be ( mindenki sokkal kevésbé kellemetlennek véleményezi, mint pl. a gyantázást).

  Mik a teendők a kezelések előtt?

  • Ne gyantázzon 21 nappal a kezelést megelőzően, hogy a szőrtüsző és a szőrszál kapcsolata ne sérüljön.
  • Ne használjon barnító krémet, kerülje a szolárium használatát és a napozást minimum 2 hétig.
  • A kezelendő területen ne történjen mélyhámlasztás és szőkítés.
  • A kezelés napján ne vigyen bőrére fényvédő krémet, sminket.
  • Szőrtelenítés esetén a kezelendő felületen 1-2 milliméter hosszúságú szőr az ideális. Ez elérhető úgy, hogy ön a kezelés előtt néhány nappal (kb. 2 nappal) otthon leborotválja, és a kezelésre épp ekkorára nő a szőr. Elérhető úgy is, hogy közvetlenül a kezelés előtt 1 milliméteresre borotváljuk a szőrt.

  Mik a teendők a kezelések után?

  • Óvja a bőrt UV sugárzástól 1 hétig (napozás, szolárium) további 2 hétig fényvédő krém használata ajánlott! (Napfény hatására hyperpigmentáció alakulhat ki).
  • Ne használjon önbarnító krémet 2 hétig.
  • Ne használjon fehérítő, vagy illatosított krémet, parfümöt 24-48 óráig.
  • Óvakodjon a kezelt terület durva bánásmódjától (dörzsölés, szoros ruházat).
  • Kerülje a kezelt felület erős igénybevételét.
  • Ne alkalmazzon forró fürdőt, gőzfürdőt szaunát 48 órán át.
  • Ne tartózkodjon erősen klórozott vízben (uszoda).
  • Ne alkalmazzon bőrhámlasztást, bőrradírt egy hétig.
  • Ne epiláljon a kezelt területen (gyantával, csipesszel, vegyszerrel) 2 hétig vagy a következő kezelésig! Csak a borotválás a megengedett szőrtelenítési eljárás.
  • Tartsa a kezelt felületet tisztán és szárazon.
  • Hidratálja a testét sok víz ivásával!