Pigmentfoltok kezelése

  Az elváltozás

  A jóindulatú májfoltok, pigmentfoltok kialakulhatnak a bőr különböző gyulladásos betegségei után, az életkor előrehaladtával, hormonális vagy egyéb genetikai okból. Kialakulásukban szerepet játszhatnak helytelen bőrápolási szokásuk, de nagy részben mégis a napsugárzás UV tartománya felelős kialakulásukért. Tulajdonképpen a bőr pigment anyaga a melanin egy helyen nagyobb koncentrációban halmozódik fel ez barna folt (májfolt) formájában jelentkezik.

  A kezelés alapja, hogy a fény a melaninban szelektíven elnyelődik, annak szerkezetét megbontja, a szétesett anyagrészecskéket a fehérvérsejtek eltakarítják. Jóindulatú, pigmentfoltok kezeléséhez, a kezelés alatt esetlegesen bekövetkező bármilyen kényelmetlenség csökkentésének érdekében, lehűtött, átlátszó gélt (pl. ultrahang zselét) viszünk fel a kezelendő felületre.

  A gél, még jobban csökkenti a fájdalom lehetőségét a kezelés alatt, valamint biztosítja a kezelőszerv, így a fény és a bőr ideális és optimális kapcsolatát.

  A pigmentfoltkezelés megkezdése előtt, úgynevezett alacsony energiaszintű tesztlövést alkalmazunk a kezelendő felület közelében, a maximális hatékonyság és a minimális irritáció érdekében. A zselézett felületen a lámpatesttel, egymás melletti fényimpulzusokkal lefedjük a bőrt, minimális átfedéssel.

  A májfolt kezelést követően jellemzően bőrvörösödés következik be a pigmentált foltok mellett.

  Megjelenésük 2-3 percig tarthat és jellemzően a kiválasztott célterület helyi felmelegedését jelzi. A kezelt pigmentfoltok esetén általános, hogy 2-3 napig sötétednek a kezelést követően enyhe hámlást eredményezve. A hámlást követően a bőr vörös lesz és 10 - 14 nap alatt változik vissza normál állapotra.

  További kezelésre lehet szükség a májfolt teljes eltüntetéséhez. Az ismételt kezelést csak ugyanazon a kezelési területen 6-8 hetes időközönként szabad végrehajtani.

  Kezelés előtt

  • Ne használjunk barnító krémet, kerüljük a szolárium használatát és a napozást minimum 2 hétig.
  • A kezelendő területen ne történjen mélyhámlasztás és szőkítés.
  • A kezelés napján ne vigyen bőrére fényvédő krémet, sminket.

  A kezelés utáni teendők

  • Ne tegye ki a bőrét ultraibolya sugárzásnak (napsütés, szolárium, bronzárium) és ne használjon önbarnító készítményeket!
  • Ne epiláljon, epiláltasson (gyantázással, epiláló géppel, csipesszel vagy krémmel)!
  • Ne használjon fehérítő krémeket vagy illatosított terméket a kezelt területen 24-48 óráig!
  • Ne csípje, kaparja, dörzsölje a kezelt területet!
  • Kerülje a kezelt terület erős igénybevételét, a nagyon forró fürdőt, zuhanyt, gőzfürdőt, szaunát, az erősen klórozott vízben való úszást!
  • Kerülje a hámlasztó krémek és a bőrradír használatát a kezelés után egy hétig és a következő kezelést megelőző héten!
  • Tartsa a kezelt területet tisztán és szárazon!
  • Folyamatosan ügyeljen a kezelési ellenjavallatokra, ha bármilyen (a kezelést gátló) változás történik, értesítse az IPL kezelést végző személyt!
  • Napfényes időszakban 2 hétig használjon fényvédő krémet!